Dr. Toy's Tips bij de keuze van Speelgoed en Kinderartikelen


Als u de aanschaf overweegt van een bepaald product voor een kind, stel uzelf dan de volgende vragen:

  1. Past het product bij de behoeften van het kind? Is het geschikt voor de leeftijdscategorie van het kind, sluit het aan bij zijn ontwikkeling en vaardigheden? Zal het de belangstelling van het kind kunnen vasthouden?
  2. Is het speelgoed of het artikel goed ontworpen? Is het veilig? Heeft het geen scherpe randen of kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden? Bevat het geen giftige bestanddelen? Voldoet het aan de Europese Richtlijn voor speelgoed (EC-keurmerk)? Hoe stevig is het? Is het bestand tegen een ruwe behandeling? Zit er garantie op het product?
  3. Is het een aantrekkelijk stuk speelgoed? Zal het kind, ook na verloop van tijd, er nog graag mee spelen? Is het een veelzijdig product dat zijn speelkwaliteit behoudt?
  4. Stimuleert het product de creativiteit van het kind? De fantasie en het begripsvermogen van het kind worden vergroot door goede producten op het gebied van kunst, handvaardigheid, hobbies, talen, muziek, beweging en drama.
  5. Komt het speelgoed overeen met de verpakking, klopt het beeld met de werkelijkheid? Teleurstelling is het gevolg wanneer een product niet overeenstemt met de afbeelding op de verpakking of de verwachting die reclame wekt. Is de leeftijdaanduiding duidelijk?
  6. Is het een leerzaam product? Draagt het bij aan de zelfwaardering van het kind, aan de ontwikkeling van waarden, begrip en opmerkzaamheid? Stimuleert het vaardigheden, de oog-hand-coördinatie of de fijne en grove motoriek? Krijgt het kind communicatieve vaardigheden geleerd? Vergroot het product de kennis en het begrip van de omgeving, de gemeenschap, de wereld? Kan het kind met dit product computervaardigheden leren of oefenen?
  7. Is het niet te duur? Klopt de prijs-kwaliteitverhouding?
  8. Wordt het kind door het product uitgedaagd of gefrustreerd? Biedt het product een uitdaging om na te denken, iets nieuws te leren of iets nuttigs te oefenen? Of is het té moeilijk om te gebruiken? In dat laatste geval is het misschien toch geschikt voor een gezamenlijke activiteit. Samen plezier hebben in het gezin is een onderdeel van het kinderspel.
  9. Biedt het speelgoed bescherming voor het kind? Kan het in zijn eentje spelen met het speelgoed? Helpt het zijn zelfstandigheid te vergroten? Leert het kind door het product uiting te geven aan zijn emoties, zorg en aandacht te geven aan anderen? Wordt het kind geoefend in een positieve omgang met anderen? Heeft het product geen negatieve, gewelddadige of seksistische aspecten?
  10. Is het leuk? Het allerbelangrijkste is dat het kind graag speelt met het product! Zal het ermee kunnen lachen, zich ontspannen en goed voelen? Spelen is tenslotte plezier hebben. En leren is veel gemakkelijker en beklijft beter, als het leuk is!

Denk aan de volgende dingen:

Waar is het kind nu aan toe, wat heeft het nodig?

Een juiste keuze van speelgoed geeft een kind plezier, verrassing en inzicht.

Laat het kind vertellen over het speelgoed op zijn verlanglijst.

Denk ook aan de pruldingen die een kind kan begeren, zelfs als u dat eigenlijk niets vindt. Ieder mens is maar eens jong. Kinderen moeten kunnen leren van de keuzes die ze maken, ook van de verkeerde. En kinderen worden immers sterk beïnvloed door hun vriendjes en wat ze op televisie zien.

Vergeet niet het speelgoed te bekijken op Dr. Toy's uitgebreide lijst van nieuwe prijswinnende producten. Deze hebben elk meerwaarde op het vlak van activiteit, creativiteit en educatie.

Let's Play

Dr. Toy.

Jan Hein Sträter - translation


Main PageMain Top Arrow Up